Lázně Teplice nad Bečvou jsou nejstaršími lázněmi na Moravě

Do lázní Teplice nad Bečvou se jezdí léčit lidé s nemocemi kardiovaskulárního systému, zejména po operacích srdce. Lázeňská léčba zde probíhá s využitím přírodních léčivých zdrojů v šesti lázeňských budovách – Bečva, Mariupol, Praha, Janáček, Moravan a dětská léčebna Radost. Kromě pojišťovnou hrazených pobytů je možné využít služeb lázní jako samoplátce. Nabídka léčebných a relaxačních pobytů a jednotlivých procedur je pestrá.

Lázeňský dům Bečva, Teplice nad Bečvou. Foto: Michal Kmínek, CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons


Teplice nad Bečvou a jejich historie

Obec Teplice nad Bečvou bezprostředně sousedí s městem Hranice. Její původní název byl Zbrašov, o kterém se písemném památky poprvé zmiňují v roce 1328. K přejmenování obce došlo v roce 1959. Počátky zdejšího lázeňství spadají do poloviny 16. století. Tehdejší majitel panství Hranice, Jan Kropáč z Nevědomí, kopal u řeky Bečvy a hledal stopy po železe. Přitom se mu podařilo objevit léčivé prameny. Hned toho využil a vybudoval u nich hospodu.

Většího rozmachu se lázně dočkaly ve druhé polovině 19. století. Svůj podíl na tom měli Dietrichsteinové. Velký rozkvět ale zažily až za první republiky, kdy zde začala vznikat nová sanatoria – Slovenka (dnešní Mariupol), grandhotel Klíč (dnešní Janáček) a Ozdravovna pro muže a ženy (dnešní Moravan).

Další etapa rozvoje lázní Teplice nad Bečvou přišla až po druhé světové válce, která zdejší lázeňský provoz poněkud utlumila. Byly vyasfaltované chodníky, zmodernizováno veřejné osvětlení. V současné době vlastní areál společnost Lázně Teplice nad Bečvou, jež vznikla v roce 1992. Veškeré procedury, lékařská vyšetření, ubytování a stravování probíhají ve dvou lázeňských domech – Janáček a Moravan.

Krásná příroda v okolí lázní

Už kdy do Teplic nad Bečvou budete přijíždět, ať už autobusem, autem nebo vlakem, určitě vás na první pohled zaujme zeleň okolo nich. Lázně jsou usazený v hezké přírodě, která láká k procházkám. Nudit se tu určitě nebudete, protože lze navštívit například Zbrašovské aragonitové jeskyně, které jsou v bezprostřední blízkosti lázní. Nebo se podívat na protější kopec a tam obdivovat nejhlubší sladkovodní propast na světě – Hranickou. Příjemné jsou i procházky okolo řeky Bečvy.

Kultura a sport v lázních Teplice

Lázeňští hosté se chtějí zpravidla také bavit, což je vhodnou součástí léčebného procesu. V lázeňských domech Janáček a Moravan se pravidelně konají hudební večery, na které je vstupné zdarma. Začínají obvykle v 19:00 hodin a nabízejí hudbu, tanec, zajímavé povídání a vlastivědné přednášky. V lázních Teplice nad Bečvou nechybějí ani kavárny ke klidnému posezení.

Pro sportovní nadšence jsou v lázních připraveny sportovní aktivity – bowling, tenis, minigolf, cyklistika, turistika a stolní tenis. Přímo lázněmi prochází Cyklostezka Bečva. V areálu lázní pak najdete čtyři značené trasy pro pěší, na nichž lze trénovat i nordic walking:

  • Hnědá trasa – A, délka 1923 m, celkové převýšení 27 m
  • Zelená trasa – B, délka 2987 m, celkové převýšení 20 m
  • Modrá trasa – C, délka 1923 m, celkové převýšení 70 m
  • Červená trasa – Kardio Fit, délka 1625 m. 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Komentáře

Novinky na Zlínmag.cz

Novinky na Holky.online

Novinky na HistoriaMag.cz

Novinky na 610zajímavostí.cz