Léky na cholesterol: Proč je důležité je užívat, když vám je praktický lékař předepíše

Vysoký cholesterol patří mezi civilizační choroby, které v současnosti trápí světovou populaci. Má na svědomí vznik aterosklerózy, infarktu myokardu i mozkové mrtvice. V zájmu každého člověka je proto si udržovat zdravou hladinu cholesterolu. Jak toho docílit?

léky na vysoký cholesterol

Foto: Pixabay 

Co je to cholesterol

Na webu Wikiskripta.eu se uvádí, že cholesterol tvoří plasmatickou membránu všech buněk, je hlavní složkou žlučových kyselin a podílí se na vzniku steroidních hormonů a vitamínu D. V krvi je vázáný na lipoproteiny. Je tedy zřejmé, že v organismu plní velice důležitou funkci. 

V určitém množství je pro tělo nezbytný. Je-li ho ale nadbytek, přispívá ke vzniku kardiovaskulárních nemocí. Organismus si umí cholesterol sám vyrobit, ale přijímá ho také se stravy – především z té živočišné, jakou jsou játra, maso, mléčné výrobky, živočišné tuky.

Jak se projevuje vysoká hladina cholesterolu

Bohužel vysoký cholesterol v krvi na sobě člověk nepozná. Je ho možné odhalit na preventivní prohlídce u praktického lékaře z rozboru krevního odběru. Kdo tedy nechodí pravidelně na kontroly, tak o sobě ani nemusí vědět, že vysokým cholesterolem trpí. Problém se pak projeví náhle, postižením srdce infarktem myokardu nebo mozku cévní mozkovou příhodou.

Jak se vysoký cholesterol léčí

Základem léčby vysoké hladiny cholesterolu v krvi je dietní režim, jenž spočívá v omezení konzumace tuků živočišného původu, tučného masa a tučných jídel všeobecně. Důležité je do stravy zařadit dostatek zeleniny a ovoce, maso z ryb a libové maso z drůbeže, hodně vlákniny, nízkotučné mléčné výrobky. Samozřejmostí je dostatek pohybové aktivity a udržování optimální hmotnosti.

Pokud dietní a režimová opatření nepomohou, je třeba přistoupit k farmakologické léčbě. Pacient dostane na lékařský předpis léky na bázi statinů, jež přispívají ke snížení cholesterolu až o 50 %. Snižují také riziko vzniku krevních sraženin a srdečního infarktu a mozkové mrtvice.

Proč se lidé vyhýbají konzumaci léků na vysoký cholesterol

Bohužel řada pacientů s vysokým cholesterolem lékařem předepsané léky na jeho snížení neužívají. Často to bývá na základě toho, že se někde na internetu přečetli nebo jim to řekla jejich sousedka či dobrá známá, že statiny mají nežádoucí účinky, jako je vznik cukrovky 2. typu, poškození jater a svalů a že brání obnovování buněk v těle. A že je lepší vsadit na bylinky a rostlinné oleje a zdravé ořechy, které mají také schopnost cholesterol snižovat.

Dezinformace kolikrát vítězí 

Lidé raději uvěří dezinformacím na sociálních sítích než radám svého praktického lékaře. Přitom statiny patří mezi nejvíce prozkoumané léky, a to včetně vedlejších nežádoucích účinků. Pokud by byly tak škodlivé, jak dezinformace uvádějí, tak by je lékaři nepředepisovali. Zájmem lékařů není si vyrábět nové pacienty, ale pomoc těm, kteří potřebují léčit. 

Dezinformace na internetu pracují s myšlenkou, že lékaři se chtějí jen obohacovat, a to právě na úkor svých pacientů. A je smutné, když tomu lidé uvěří. Zeptali se někdy těch, kteří na sociálních sítích brojí proti užívání léků proti cholesterolu, jestli mají lékařské vzdělání, když tak rádi rozdávají rady široko daleko? 

Jistě je vhodné jídelníček obohatit o zdravé potraviny, jakými bylinky, ořechy a rostlinné oleje jsou, tímto se chyba v životosprávě neudělá. Chybou je předepsané léky neužívat, protože se tímto pacient vědomě ubližuje a riskuje vznik infarktu srdce nebo mozku. 

Zdroj: Wikiskripta.eu

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: 

Komentáře

Novinky na Zlínmag.cz

Novinky na Holky.online

Novinky na HistoriaMag.cz

Novinky na 610zajímavostí.cz